Artima draugystė per atstumą

Australija – tai šalis su išskirtine augalija, gyvūnija ir visai kitokiu klimatu. Geografinis atstumas nuo jos sostinės Kanberos iki Vilniaus  yra apie 15265 kilometrai. Tai tolima ir mums sunkiai pasiekiama šalis. Norint nuskristi į Australiją reikia kirsti daugelį laiko juostų.

Į šią tolimą ir egzotinę šalį praėjusių metų pavasarį gyventi išvyko viena mūsų klasės mokinė. Greta su šeima  apsistojo netoli Melburno. Nors atstumas ir didelis, tačiau bendravimas su šeima tęsiasi iki šiol. Iš pasakojimų sužinojome, kokius kursus ir kokias mokyklas lanko atvykę gyventi į šią šalį užsieniečiai, kokios yra mokyklos ir kokia mokyklų tvarka, kokia Australijos mokymosi sistema.

Mokiniams buvo įdomu sužinoti, kad visi mokiniai turi ne tik vasarai ir Australijos žiemai skirtas uniformas, bet privalomi yra net vienodi batai (yra ir kas jų neavi), vienoda sportinė apranga,  būtinos kepurės. Dauguma mokyklų turi oficialų pastatą, kur yra visa mokyklos ,,valdžia”, o mokiniai turi savo klases atskiruose nameliuose. Viename namelyje gali būti nuo 2 iki 3 klasių. Per pertraukas vaikai būna lauke, ir šiaip jie labai daug laiko praleidžia gryname ore. Kartą per savaitę visi mokiniai eina į biblioteką, kas 2-3 savaites  organizuojamos nemokamos išvykos į zoologijos sodus, muziejus, parodas.

Nuo 8 klasės kiekviena mokykla rengia 2 savaičių išvykas į kitų šalių mokyklas. Ten dvi savaites mokosi ir tobulina kokią nors kalbą, dažniausiai kinų ar japonų. Pusę šių mokymosi sumos apmoka valstybė.

Smagu skaityti pasakojimus ir apie tenykštę gamtą, aprašytus sklindančius kvapus, žiūrėti ir aptarti atsiųstas nuotraukas.

Mūsų klasės mokiniai domisi Gretos gyvenimu Australijoje. O per žiemos atostogas visi parašė jai laiškus. Juos ir keletą lietuviškų žurnalų su nuoširdžiais linkėjimais išsiuntėme į Australiją.

Pradinių klasių mokytoja Vilma Šimkienė