Įspūdžiai iš Šiaurės šalių bibliotekų savaitės

Šiemet Šiaurės šalių bibliotekų savaitė šventė dvidešimties metų sukaktį. Asociacija Norden pakvietė bibliotekas bei mokyklas leistis į naujas literatūrines patirtis. „Kranto“ progimnazijos bibliotekos vedėjos M. Gureckienės ir lietuvių kalbos mokytojų G. Juškienės, G. Jankauskaitės, L. Každailevičienės, R. Šilanskienės iniciatyva vyko įvairūs užsiėmimai pradinių klasių bei 5-8 klasių mokiniams. 5b klasės mokiniai (auklėtoja G. Jankauskaitė) aplankė „Žemaituko“ parengiamosios grupės vaikus, o „Jaunųjų žurnalistų“ būrelio atstovės kalbėjosi su mokiniais, kurie su tėveliais keliavo po Šiaurės šalis. GVK nariai dalyvavo viktorinoje „Šiaurės Europa“.

5a, 5c ir 7c klasėse vyko integruota literatūros ir informacinių technologijų pamoka skaitykloje. Pamoką vedė bibliotekos vedėja Marija Gureckienė bei lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja L. Každailevičienė. Pamokos pradžioje bibliotekos vedėja Marija, skambant Šiaurės šalių kompozitorių muzikai, pristatė projektą, paaiškino savaitės reikšmę, supažindino su plakato autoriumi, su mokiniais pasiaiškino plakato paskirtį ir prasmę, padiskutavo apie žmonijos ateities išsaugojimą. Mokytoja Laimutė pristatė rašytoją ir jo kūrybą, paskyrė mokiniams užduotį – klausantis teksto pasižymėti, ko bijo veikėjai. Iš anksto pasirengę mokiniai (autorius, Garmanas ir trys tetos) savo klasėms perskaitė apsakymą. Klausydamiesi teksto mokiniai stebėjo ir iliustracijas, sukurtas paties autoriaus, kurios padėjo geriau suprasti kūrinėlį. Paskui vyko diskusija apie baimes, mokiniai kalbėjo apie asmeninę patirtį, aiškinosi, kodėl veikėjai ir mes bijome ateities. Galiausiai penktokai kūrė trumpus rašinėlius-pasakojimus pasiūlytomis temomis: „Pirmoji Garmano diena mokykloje“, „Pirmieji Garmano mokslo metai“ arba „Kokią įsivaizduoju savo ateitį?“, o septintokai pagal pastarąją temą turėjo parašyti pastraipą, laikydamiesi jos reikalavimų. Mėgstantieji piešti penktokai kitą pamoką atnešė ir savo tekstų iliustracijas. Jaukumo ir paslaptingumo suteikė ant stalo žvakidėje degusios 5 žvakės, kurios apšvietė didžiulę atverstą knygą, penktokai dar spėjo sužaisti mini viktoriną apie Šiaurės šalių rašytojus „Kas parašė šias vaikų knygas?“ 7c kl. mokiniai (mokytoja L. Každailevičienė) apsilankė pas pirmokus bei pailgintos dienos grupės mokinukus ir pristatė jiems Šiaurės šalių bibliotekų savaitę, rašytoją bei perskaitė tekstą.

7a klasės mokiniai (mokytoja R. Šilanskienė) perskaitę „Garmano vasarą“ ir norėdami padrąsinti Garmaną parašė jam kolektyvinį laišką. Laiško pradžią sukūrė Eva, o jį savo palinkėjimais pratęsė visi klasės mokiniai. 7a klasės mergaitės Mantė ir Justė „Garmano vasarą“ pristatė 2c ir 4b klasių mokiniams, o 8c klasės mokinės Ugnė, Augustė, Kotryna – 3a ir 4a klasių mokiniams. Jos su moksleiviais padiskutavo apie suaugusiųjų ir vaikų baimes, paragino iliustruoti ar aprašyti savo baimes.

 6a klasės (mokytoja G. Jankauskaitė) mokinės Ugnė, Ema, Auksė, Eva „Garmano vasaros“ ištrauką raiškiai skaitė pirmos ir antros klasių mokiniams, kuriems padovanojo saldžią dovanėlę – Garmano dantukų maišelį. O 5b klasės mokiniai su auklėtoja aplankė „Žemaituko“ vaikus, kurie kitais metais kaip ir Garmanas keliaus į pirmą klasę. Penktokai ne tik perskaitė kūrinio ištrauką, bet ir kalbėjosi su vaikais apie jų baimes, padovanojo po gėlytę iš Garmano pievos bei Garmano dantukų maišelį.

 Perskaičius „Garmano vasarą“  6b klasės mokiniai (mokytoja G. Juškienė) padiskutavo apie berniuko baimes – pagrįstos jos ar ne. Prisiminė savo būsenas prieš pradedant eiti į mokyklą. Daugelis jokių baimių nepatyrė, nes lankė kartu darželį, ir mokykla jiems buvo tik nauja aplinka, į kurią labai norėjo patekti. Po to mokiniai rašė apsakymo tęsinį, kaip Garmanui sekėsi mokykloje. Šeštokai  rašė, kad berniukas jau pirmosiomis dienomis susirado draugų ir jokių baimių nejautė. Be to, iškrito ir pirmasis dantis…

Išklausę tekstą 8a ir 8b klasių mokiniai (mokytoja G. Juškienė) kalbėjo apie savo ateitį. Įdomu save  įsivaizduoti po penkerių metų, t.y. 2021 metais. Štai keletas aštuntokų minčių.

  • „Baigusi gimnaziją, savo gyvenimą svajoju susieti su mados pasauliu. Tikiuosi sukurti savo „Mados namus“ ir įkurti visuomeninę organizaciją „Neteršk gamtos“. Žinau, man bus be galo sunku pasiekti savo svajonę. Bet mama man nuolat primena: karjeros laiptai labai slidūs, bet įveikiami“. Livija V.
  • „Įsivaizduoju, kaip su palengvėjimu ir džiaugsmu paliksiu pavasarį šią mokyklą. Galbūt tai šiek tiek savanaudiška. Bet naujovių troškimas, noras keistis, tobulėti nugali visus kitus jausmus…“ Vitalija M.
  • „ … po dešimties metų aš žemo ūgio, bet visada  linksma  biologijos mokytoja. Nežinau, ar ši mano svajonė išsipildys. Bet jeigu taip likimas lems, norėčiau būti gera mokytoja, mylima savo mokinių“. Milana Ž.
  • „Nežinau, kuo norėčiau būti. Tik noriu, kad mane daug kas žinotų, kad nelikčiau kažkieno šešėlyje“. Martyna Š.
  • „Tikiuosi savo tolesnį gyvenimą sieti su sportu. Dar svajoju pasiekti gerų rezultatų žaisdamas krepšinį – gal net žaisti Lietuvos rinktinėje. Po to norėčiau dirbti arba krepšinio teisėju, arba treneriu“. Laurynas K.
  • „Po penkerių metų tikiuosi įstoti į Muzikos konservatoriją. Baigęs sukursiu instrumentinę grupę. Po to nusipirksiu gerą mašiną, pasistatysiu didelį namą, susirasiu išsilavinusią merginą ir sukursiu gražią šeimą“. Karolis K.
  • „Per penkerius metus, aišku, baigsiu vidurinę mokyklą. Paskui nusipirksiu motociklą ir važinėsiu po Lietuvą.“  Ernestas J.
  • „Sulaukęs 18 metų įgysiu vairuotojo teises ir dirbsiu automechaniku. Turėsiu mašiną, butą. Sukursiu šeimą. Būsiu protingas ir darbštus.“  Mantas V.
  • „Mano svajonė – kuo greičiau baigti mokyklą ir kibti į darbą. Sulaukęs 16 nusipirksiu motociklą. Išvažiuosiu į Klaipėdą ir įgysiu suvirintojo specialybę.“ Paulius R.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitę užbaigė GVK viktorina „Šiaurės šalys“, kuriai užduotis parengė geografijos mokytoja J. Poruciutė. Viktoriną vedė žurnalistų būrelio atstovės, 6a klasės mokinės Mintija ir Ema. Komandos, kurias sudarė 5-8 klasių GVK atstovai, turėjo ne tik išrinkti teisingą atsakymą, atpažinti Šiaurės Europos lankytinas vietas, bet ir atsakyti į gana sudėtingus klausimus. Pasibaigus viktorinai, pavaduotoja D. Saplinskienė padėkojo GVK nariams, skatino siekti gilesnių žinių įvairiose srityse.

Džiaugiamės, kad Šiaurės šalių bibliotekų savaitei skirtos raiškaus skaitymo pamokos buvo įdomios, kūrybingos, suteikė gerų emocijų. 7c klasės mokinė G. Blaževičiūtė bendraamžiams, nusprendusiems vykti į Šiaurės šalis, palinkėjo būti geriems kalbininkams, o D. Žyprė perspėjo nuvykus neišleisti visų pinigų ir gerai praleisti laiką.

Lietuvių kalbos mokytojos