Nuotykių ir malonumų pilna netradicinio ugdymo diena 7b klasėje

Mes labai laukėme rugsėjo 16-osios, nes ji turėjo būti kitokia ir žadanti daug  įdomių veiklų. Mūsų lūkesčiai išsipildė su kaupu.

Ryte į mokyklą ėjome ne tik su kuprinėmis, bet nešėmės ir miegmaišius bei palapines. Sąžiningai atidirbę dvi pamokas, patraukėme savo gimtojo miesto link. Turėdami keletą minučių laiko stabtelėjome Masčio ežero pakrantėje ir žaidimų aikštelėje prisiminėme vaikystę. Mažumėlę padūkę, patraukėme toliau. Turizmo informacijos centre susitikome su gide E. Kakanauskiene, kuri suteikė daug žinių apie mūsų gražiuosius Telšius. Vadovės pirmoji užduotis: norint būti turtingam, reikėjo nykštį prispaudus prie žyduko nosies, apsukti jį 3600 kampu, pačiam nesisukant. Pasisėmėme stiprybės iš meškos letenos, įspaustos akmenyje, ant kurio užrašyta SAMOGITIA, o tai reiškia ŽEMAITIJA.  Išgirdome apie Žemaitijos gaublį, žemaičiams svarbias žemes, tarsi visa žemė būtų Žemaitija, laikoma keturių meškų. Toliau pasiklausę pasakojimo apie lietuviškuosius skalikus, atsigėrę šaltinio vandens pasukome prie žydų įkurtos mokyklos. O čia dar viena užduotis: norint būti protingam, reikėjo prispaudus nykštį prie žyduko nosies jį apsukti. Apėjome seniūnijos aikštėje stovintį laikrodį, išklausėme istoriją apie laikrodžio viršuje esančią mešką, kuri tarsi saugo mūsų Telšių miestą.  Vaizduotėje atsiraitoję kelnes perbridome Telšės upelį, stabtelėjome prie lentos, skirtos K. Petrauskui, ir atėjome prie didžiosios Telšių sienos. Čia gidė mums pasakojo apie Lietuvos ir Žemaitijos krikštą, pabarškinome rankenėle ir sugalvojome po norą. Daug išgirdome apie Durbės mūšį. Paklausėme legendos apie žmogaus vaikus, augintus meškos, ir kaip meškutės nosies patrynimas daro įtaką žmogaus gyvenimui bei norų išsipildymui. Skaitydami užrašus ant plytelių priėjome Šv. Antano Paduviečio katedrą. Pasiklausėme gidės pasakojimo,  kas pavaizduota ant Katedros didžiųjų durų, apie bažnyčios altorius bei aplankėme jos požemius, vyskupų kapus. Dar pasidžiaugę gražiu angelu ir fontanu, pastudijavę akliesiems skirtą miesto maketą, pasukome prie Durbės mūšiui skirto paminklo. Čia gidė, baigdama pasakojimą, palinkėjo mums žemaitiškos stiprybės, vienybės ir atsisveikino.

Mes Masčio ežero pakrante grįžome į mokyklą, pasiėmė daiktus ir keliavome Rainių link. Pagal auklėtojos nurodytas koordinates turėjome surasti sodybą ir įsikurti. Truputį paklaidžioję radome stovyklavietę, pasistatėme palapines. Išklausę instruktažo ir darbotvarkės, kibome į darbą. Vieni tempė tinklinio tinklą, kiti kūrė ugnį, treti suposi sūpynėse. Auklėtoja atnešė didelį puodą, uždėjo ant ugnies ir išvirė labai skanų plovą. Pavalgę, žaidėme gaudynes ir tinklinį.

 Ką mūsų auklėtoja pasako, tą ir padaro. Pažadėjo, kad praves matematikos pamoką sode, tai ir pravedė. Liepė išsirikiuoti į eilę ir išsiskaičiuoti. Po to pasiskirstėm į penkias grupes. Visos grupės gavo lapą popieriaus, pieštuką ir liniuotes arba metrą. Kadangi sode yra daug stalų, tai visos grupės buvo išskirstytos prie skirtingų formų stalų, o užduotis visiems buvo vienoda: apskaičiuoti, kokio ploto staltiesės reikės stalui uždengti, kad staltiesės kraštai būtų nuleisti 25 cm, ir kiek juostelės reikės staltiesės kraštams apsiūti. Tie 25 cm ir sudarė visą užduoties sunkumą. Kai kuriems prireikė ir buvusios pradinių klasės auklėtojos pagalbos. Bet smagiai pasijutom, kai užduotys buvo įveiktos ir sudėjus visų grupių rezultatus paaiškėjo, kad tiems penkiems stalams apdengti reikės apie 10 m2 medžiagos bei 27 m juostelės kraštams apsiūti.

Po tokios darbingos pamokos, atsipalaiduoti traukėme į pirtį. Atlikę procedūras, įkaitę ir išsitrynę druska, tiesiu taikymu panirome į šaltą tvenkinio vandenį, bet mums nebuvo šalta. Netikit? Pabandykite!

Sėdėjome prie laužo, kalbėjomės, kepėme dešreles, zefyrus ir bulves. Sužibus žvaigždėms danguje, truputį po vidurnakčio išsiskirstėme į palapines, bet kalbos dar ilgai netilo…

Ryte užsiplikėme čiobrelių, mėtų arbatos, pavalgėme pusryčius, susitvarkėme  palapines ir aikštelę. Truputį pavargusius, bet be galo laimingus tėveliai išsivežė namo. Už visą šitą smagų pikniką mes labai labai dėkingi savo auklėtojai.

7b kl. mokinė Evelina Mikutaitė,
auklėtoja D. Kungienė